Jolanda Cats

 

Het was tijdens mijn eerste yogales: de lerares vroeg ons op de rug te gaan liggen en niet te bewegen en niet te denken in Savasana de lijkhouding en ik dacht: “Het is precies dit gevoel”, het gevoel van stilte en ruimte in lichaam en in het denken, dat ik vaak wil beoefenen. Dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen. Omdat ik bang was dat het de zoveelste bevlieging zou zijn waarmee ik na een tijdje zou stoppen besloot ik ook, op dat moment om yogales te gaan geven. Het besluit was simpel.

 

Na 5 jaar de opleiding aan de Academie voor Yogaleraren in Mechelen gevolgd te hebben ben ik bijscholingen gaan volgen. Hormoon Yoga bij Dinah Rodrigues, Critical Alignment bij Gert van Leeuwen, Pranayama bij Anthony en Marina Lobo, Iyengar yoga aan het Yog Ganga instituut in India, Midlife Yoga bij Mieke de Bock, Ron van der Post en vele andere. Ik kreeg les van leraren die als kind heel ziek waren geweest en niet oud zouden worden of de rest van hun leven in een rolstoel zouden doorbrengen maar door het intens beoefenen van yoga stralend van gezondheid door het leven gaan.

 

 

In mijn lessen combineer ik al hetgeen me tijdens mijn opleiding en bijscholing meer lichaamsbewustzijn heeft bijgebracht. Zo is kopstand een belangrijke houding die moeilijker wordt als de halswervels wat brozer worden en de kracht in de armen afneemt. Maar met het hoofdstandbankje van Critical Alignment of Feet Up kan deze houding door iedereen met schouders, uitgevoerd worden. Er zijn in Yoga door toegewijde leraren zoveel orginele gedachten ontstaan die op een hele creatieve manier samengebracht kunnen worden. De mogelijkheden zijn eindeloos.