Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’ en is erop gericht om lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Het kan zowel preventief als geneeskundig ingezet worden.Toepassingen op het gebied van leefstijl, voeding en dagelijkse routine zijn hierbij erg belangrijk. Daarnaast maakt Ayurveda gebruik van massage, yoga, ademhalingstechnieken en medicinale kruiden. Omdat ieder mens uniek is, gelden voor iedereen andere richtlijnen.

De basisprincipes van Ayurveda

Ayurveda gaat uit van drie bio- energieën, Vata, Pitta en Kapha, die samen het lichaam vormen, bewegen en in stand houden. De manier waarop deze krachten in het lichaam verdeeld zijn bepaalt de unieke constitutie van iemand. Dit ligt al vast bij de conceptie en wordt Prakruti genoemd.
Het maakt je uniek en bepaalt wie je bent, hoe je eruit ziet en hoe je in de wereld staat.
Bij veel mensen is deze oorspronkelijke balans verstoord. Door een niet bij jou passende leefstijl en voeding of stress, raak je uit balans, ontstaan er ongemakken en eventueel ziektes. Je huidige gezondheidstoestand, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel, heet Vikruti. Wanneer je op de hoogte bent van je eigen constitutie geeft je dat inzicht in je eigen kracht. Door je hier onder andere door voeding en leefstijl op af te stemmen ondersteun je die kracht en help je ziektes te voorkomen.
Wanneer lichaam en geest uit balans zijn kan Ayurveda je helpen dit evenwicht te herstellen. Milde klachten kunnen verholpen worden. Ayurveda kan ook zeer goed werken ter ondersteuning van de reguliere geneeskunde.

 

Abhyanga Massage

Tijdens de retreat leer je het uitvoeren van een volledige Abhyanga massage.

Massage is de oudste techniek die wordt gebruikt voor het verlichten en wegnemen van pijn. Abhyanga wordt toegepast voor het helen van kwetsuren, het laten slinken van gezwollen weefsels, en het bevorderen van zowel de verjonging van weefsels en organen als de inwendige functies van het lichaam. Daarnaast stimuleert deze massage de huid, spieren, aderen en slagaderen, bloedsomloop, het zenuwstelsel en het lymfestelsel. Ze verbetert de huid, maakt de longen en ingewanden en botten sterker en reguleert het spijsverteringssysteem.

Massage bevordert de circulatie van zuurstof door het lichaam. Doordat ze de bloedcirculatie stimuleert kan het lichaam zich gemakkelijker ontdoen van afvalstoffen. Behalve de vitaliteit, kracht, flexibiliteit en het uithoudingsvermogen te vergroten, verbetert Abhyanga de concentratie, intelligentie, jeugdigheid, zelfrespect en het zelfvertrouwen.

Een belangrijk verschil met de westerse massage is het rijkelijk gebruik van medicinale olie met een bijzonder effect op zowel lichaam als geest. Er kunnen verschillende Ayurvedische technieken worden toegepast, zoals een rustgevende, harmoniserende of activerende massage.

Daarnaast leer je een heerlijke zelfmassage!.